A yoga és az izületek


Séta utáni diszkomfort érzése van? Olyan fájdalma van a csípőjében, nyakában vagy más izületében, ami felébreszti éjszaka is? Ébredéskor merevnek érzi a testét, ami csak órák múlva enyhül? Ezek lehetnek az ízületi gyulladás tünetei, amitől sok ember szenved. Egy új felmérésés szerint, amelyet az USA-ban folytattak, a yoga segíthet, és nem csupán a fájdalmat enyhíti.

Köztudott, hogy könnyű tornával enyhíthetjük az ízületi gyulladás tüneteit, de azok számára, akik állandó fájdalommal kénytelenek együtt élni, még egy könnyű mozgás is kihívást jelenthet. A csoportos tornák, még ha könnyűek is, gyakran egy kaptafára vannak tervezve, és nem céloznak meg specifikus szükségleteket. 

A John Hopkins School of Medicine és a kanadai McGill Egyetem professzora, Susan Bartlett azt vizsgálta, vajon a yoga fel tud-e ajánlani valami különlegeset az ízületi gyulladástól szenvedőknek. Bartlettet a yoga azon aspektusa foglalkoztatta a leginkább, amely a testünk jelzéseire való hallgatást szorgalmazza. A yoga hozzáállása ugyanis az, hogy minden alkalommal más limitációkkal állunk a yoga szőnyegre és ellenben más mozgásformákkal az elme és a test együttműködik, nem pedig elvonódik a test érzéseitől. És valóban, Bartlett kutatásai azt találták, hogy a yoga gyakorlásból származó eredmények a reumás betegek esetében túlszárnyalták az elvárásokat.

A randomizált, kontrollált teszt 75 beteget követett ostereoarthritis-es illeteve rheumatoid arthritis-es állapottal. A két hónapos tanulmány során a csoport fele gyakorolt egy neki tervezett, specifikus yoga gyakorlat sort, míg a kontroll csoport folytatta az addigi életvitelét. A kutatók két dolgot követtek nyomon: biztonságos-e a yoga az ízületi betegségben szenvedőknek, és kedvezően hat-e a betegek kondíciójára a gyakorlás.

A kutatók azt találták, hogy nem csak hogy a gyakorlás biztonságos volt az alanyok számára, de jelentősen csökkentette  fájdalmaikat is. Továbbá, a gyakorlók energia szintje és általános fizikai illetve pszichológiai állapota javult, mi több, a pozitív hatások, amelyek a 8 hét alatt kialakultak, néhányuknál 9 hónapig is megmaradtak.

Öt évvel később a teszt alanyok azt nyilatkozták, hogy a yoga gyakorlás döntő szerepet játszott abban, hogy hogyan szemlélték az állapotukat, és hogy hogyan viszonyultak a betegséggel megnehezedett életükhöz. Sokuk nem is gondolta volna, hogy olyan mozgásra lesz képes, mint amilyen a yoga. A leginkább az egyensúlyukban, a hajlékonyságukban és az izom erejükben figyeltek meg pozitív változásokat, ami által az életminőségük is jelentősen megnövekedett.

Összegzésképpen, a fő eredményt abban látták, hogy bár a betegség jelen van, ám az többé nem határozza meg feltétlenül, milyen lesz a hátralevő életük.